Evenimente culturale

Festivaluri

Festivalul de teatru pentru copii și tineret (1-3 iunie)

Festivalul se organizează, din anul 2009, în jurul datei de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului. La eveniment participă teatre din țară și străinătate și se derulează pe parcursul a trei zile. Festivalul urmărește crearea unei atmosfere de sărbătoare, reunind mai multe teatre din țară care încântă cu spectacolele lor copiii și tinerii din Cernavodă și din localitățile învecinate. Acest eveniment îi familiarizează pe copiii și tinerii de toate vârstele cu literatura și arta de cea mai bună calitate, folosind teatrul ca mijloc de educație eficient și rapid. Acest eveniment are capacitatea de a atrage un partener media cu emisiuni culturale și/sau destinate copiilor și tinerilor, cum ar fi Societatea Națională de Televiziune; un astfel de parteneriat asigură o promovare sigură și largă a numelui orașului Cernavodă.

Festivalul internațional de muzică corală “I.D. Chirescu” (3-5 decembrie)

Festival cu tradiție pentru acest gen de muzică, acesta are ca scop omagierea marelui maestru al muzicii corale românești, I.D. Chirescu, și promovarea dragostei pentru frumos, pentru arta muzicală corală românească și universală. Festivalul este structurat pe două secțiuni – secțiunea laică și secțiunea religioasă – și reunește anual ansambluri corale din țară și străinătate. Juriul festivalului este compus din personalități ale muzicii corale românești, membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, dirijori, redactori muzicali ai secțiunilor de muzică corală. Repertoriul festivalului este compus din melodii românești și străine, colinde și piese religioase.

Festivalul de muzică ușoară “Steaua Dunării” (5-7 noiembrie)

Are drept scop promovarea muzicii ușoare de calitate, fiind o scenă pentru descoperirea și afirmarea copiilor și tinerilor talentați. Dincolo de spectaculosul muzical, acest festival reunește concurenți veniți din mai multe colțuri ale țării și din străinătate, între care se leagă prietenii, care trăiesc clipe de neuitat, emoții, în speranța câștigării unui premiu sau a trofeului. Astfel, Festivalul “Steaua Dunării” este o oportunitate pentru copiii și tinerii care doresc să-și construiască o carieră muzicală, iar pentru unii dintre ei este ocazia de a urca pentru prima oară pe o scenă în fața juriului și a spectatorilor. La concursul de interpretare “Steaua Dunării” pot participa copii și tineri interpreți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.

Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului, dansului și portului popular „Dan Moisescu” (Topalu)

A fost inițiat în anul 1995, având ca scop principal descoperirea și promovarea tinerelor talente interpretative – soliști vocali de muzică populară românească, din țară, dar și din județul Constanța. Festivalul are ca obiective cercetarea, culegerea, promovarea și valorificarea folclorului muzical românesc, în general, și dobrogean, în special. Începând cu ediția a II-a (anul 1996), festivalul s-a organizat la Căminul Cultural din comuna Topalu, unde se desfășoară și în prezent. De-a lungul timpului, evenimentul s-a internaționalizat prin participarea unor ansambluri folclorice din zona transfrontalieră, respectiv municipalitățile: Tervel, General Tosevo, Krushari și Dobrich.

Harta orașului

Nu cunoașteți orașul? Nicio problemă, soluția este la un click distanță!

Tabere/Școli de recreație

Tabăra internațională de pictură Axiopolis (1-14 august)

Acest eveniment se dorește a fi unul dintre evenimentele artistice de importanță majoră pentru viața culturală a localității Cernavodă. Participanții sunt artiști cu numeroase expoziții și un background foarte valoros și provin din Turcia, Maroc, Cipru, Germania, Rusia, Bulgaria și România. Pe parcursul a două săptămâni, artiștii plastici realizează fiecare minimum trei lucrări, iar după vernisajul final lucrările artiștilor rămân în patrimoniul orașului.

Școala de vară „Atlantykron” (Capidava)

Având ca și tematică „viitorologia”, science fiction-ul și științele complexe, se desfășoară în vecinătatea Cetății Capidava. Prima tabără a avut loc în 1990, la inițiativa unor personalități ca Alexandru Mironov (scriitor și animator de SF, fost secretar general al Comisiei Naționale UNESCO), Aurel Cărășel (scriitor și profesor de limba română, coordonatorul unei școli de jurnalism din Craiova) și Sorin Repanovici (managerul și coordonatorul Academiei de Vară Atlantykron). De atunci, an de an, sute de persoane participă la un eveniment cu tematică neconvențională, în mijlocul naturii. Printre invitații speciali ai manifestării s-au numărat, de-a lungul timpului, scriitori și oameni de știință din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Belgia și Basarabia. Manifestarea „Atlantykron” a fost inclusă, din 2002, în calendarul de evenimente culturale și științifice al UNESCO.

Alte evenimente

Zilele orașului Cernavodă (13-15 august)

Activitățile care fac parte din manifestările dedicate Zilelor orașului sunt multiple și diverse, evoluând de la an la an. Pe parcursul celor trei zile, locuitorii au parte de concursuri cu premii, jocuri distractive, parade cu costume de carnaval, expoziții culinare și multă muzică bună.

Zilele Recoltei

La mijloc de octombrie, centrul orașului găzduiește o serie de manifestări dedicate sărbătorii toamnei. Sunt amenajate standuri pentru producătorii agricoli din localitate sau din țară (pentru a-și valorifica recoltele la prima mână), meșteri populari din toate colțurile țării, vânzători de suveniruri, precum și grătare pe care sfârâie micii și pastrama. Atmosfera de sărbătoare culminează cu programele artistice prezentate pe scena din centrul orașului. Ținând cont de valențele multietnice ale spațiului dintre Dunăre și Marea Neagră, programul artistic stă sub semnul diversității.

În cadrul manifestărilor, mai sunt cuprinse concursuri și expoziții tematice ca de exemplu: “Cea mai bună zacuscă”, “Cele mai bune murături”, “Cea mai gustoasă plăcintă”, etc.